Mya Le Thai z University of California zřejmě stvořila baterii s životností přes 200 000 nabíjecích cyklů, přečtěte si více o této "nehodě".

Všechny typy elektronických zařízení, které dnes máme jsou vyrobeny tak, aby měly omezenou životnost tak, aby dokonale sloužily v zájmu konzumní společnosti, ve které žijeme. Jen přemýšlejte: kdyby všechny domácí spotřebiče a elektronická zařízení, která používáme byla vyrobena tak, aby vydržela, kupovali bychom si neustále nová?


Baterie v tomto ohledu nejsou výjimkou. Ani lithiové baterie nevydrží déle než 500 nabíjecích cyklů, po kterých ztratí svou kapacitu a musejí být nahrazeny. Nyní vědci vedeni doktorandkou Myou Le Thai z Kalifornské univerzita nejspíše vytvořili baterii s životností přes 200 000 nabíjecích cyklů, což je 400 krát více než u baterií současně dostupných na trhu! Navíc, k tomuto velkému objevu došlo díky chybě v laboratoři.

"Mya si hrála a povlekla celou věc velmi slabou vrstvou gelu a zapojila do oběhu", uvedl v tiskové zprávě Reginal Penner. "Zjistila že pouhým použitím gelu mohl cyklus proběhnout stotisíckrát bez ztráty kapacity baterie."
Původním cílem výzkumu bylo vytvořit baterii za použití zlatých nanovláken namísto lithia a elektrolytického gelu namísto kapalného. Ve skutečnosti mají lithiové baterie několik zásadních nevýhod: kapalina jež obsahují je činí mnohem více hořlavými a citlivými na vysokou teplotu, zatímco lithium postupem času zevnitř nevyhnutelně koroduje. Tudíž, použitím nanovláken a gelu, se vědci snažili vytvořit vylepšenou verzi běžných baterií.

Nanovlákna jsou vysoce vodivá, avšak zároveň extrémně křehká. Každopádně, když byla ponořena v dioxidu manganu s přídavkem elektrolytického gelu, systém se ukázal být mnohem pružnější než kterýkoliv jiný známý systém baterií.
Samozřejmě, tato nová baterie stále musí být dobíjena, ale pointou je její životnost 200 000 nabíjecích cyklů je více než dost, aby pokryla životnost většiny zařízení, včetně počítačů, smartphonů nebo dokonce vozidel. A nejlepší částí je fakt, že neztrácí svou kapacitu tak rychle jako obyčejné lithiové baterie, které se stávají stále méně a méně účinnými tím jak se vybíjí a nabíjí. Vědci testovali novou baterii po dobu 3 měsíců a zjistili, že baterie ztratila pouhých 5 procent své kapacity! Jen si představte, kdyby váš 5 let starý laptop vydržel nabitý stejně dlouhou dobu jako by jste si ho pořídili včera.

Problém je, že vědci zcela nepochopili mechanismus systému. Zároveň nebyla baterie testována na nějakém typu zařízení, aby došlo k ujištění, že by potenciálně mohla být využívána v elektronice s tím samým ohromujícím účinkem. Další překážkou je vysoká cena zlatých nanovláken - navzdory faktu, že jsou tisíckrát tenčí než lidský vlas, jejich použití by značně zvýšilo tržní cenu baterie. Z tohoto důvodu nyní tým provádí experimenty s niklem aby zjistil, zda dojde k tomu samému, nebo alespoň podobnému výsledku.

V každém případě, výsledky tohoto výzkumu jsou slibné a mohli by způsobit revoluci na trhu. Avšak není jisté, že budou obchodní giganti stejně nadšení z baterie s tak dlouhou životností stejně, jako my.