Vědci na Keen Security Lab v Číně našli způsob jak se nabourat do Tesly Modelu S. Bez obav, Tesla již opravila tuto chybu, ale toto by mohlo vést k více pokusům o ovládnutí sítí propojených vozidel. V tomto případě se vědci snažili jen o důkaz, že jsou takové věci možné a neměli v úmyslu nikomu ublížit.

Co mohl tým vědců udělat? Nuže, tvrdí, že jsou schopni zmanipulovat brzdy Modelu S na 12 mil, ale Tesla toto popírá. Vědci zároveň říkají, mohou převzít kontrolu nad informačním obrazovkami vozu včetně centrálního dotykového displeje, posunovat sedadly a zapínat stěrače. Samuel Lv, ředitel Keen Security Lab, říká, že nalezení těchto chyb zabralo týmu spoustu měsíců, a že nepotřebovaly fyzicky jakkoliv pozměnit vůz, který dokázali takto dálkově ovládat.

Podle svého tvrzení Tesla 10 dní po získání této informace vydala update softwaru, jež by měl vyřešit potencionální bezpečnostní problémy. K problému může podle nich dojít pouze v případě, že je používán internetový prohlížeč a zároveň je vozidlo v malé vzdálenosti a připojeno k wi-fi hotspotu hackera. Odhad Tesly je takový, že riziko pro jejich zákazníky je velmi nízké. Tesla zaměstnává tým, který dohlíží na bezpečnost jejich vozů tak, aby mohli případně opravit zranitelná místa systému dříve, než vyústí v problém pro řidiče.

Ať už byla původní trhlina jakákoliv, výpověď Tesly dává majitelům jejich vozů možnost si oddechnout.