Milovníci kvalitní hudby by měli hledět nejenom na kvalitu klasických reproduktorů, ale také na kvalitu basů. Právě s těmi mají obvykle standardní reproduktory problém. Proto je správnou volbou zařízení, kterým je subwoofer. Na trhu můžete pořídit dva hlavní typy. První z nich je označován jako subwoofer pasivní. Jedná se o zařízení, které pro plnohodnotné použití vyžaduje i připojení zesilovače. Druhou možností je takzvaný aktivní subwoofer. Ten je zařízením, ke kterému není třeba nic externího připojovat. Je totiž kombinací klasického pasivního subwooferu a zesilovače v jednom. Právě to je důvod jeho hlavní obliby. A jak zapojit aktivní subwoofer do auta? Podívejte se společně s námi na náš návod.

Roli hraje i vaše rádio

Návod, jak zapojit externí subwoofer do auta musí začít tím, že se zaměříte nejprve na vaše autorádio, které právě vybíráte nebo již máte vybrané. Instalace aktivního subwooferu jasně vyžaduje, aby vaše autorádio mělo RCA výstupy pro externí zesilovač. Zapojení aktivního subwooferu je totiž zcela stejné, jako zapojení externího zesilovače. Značková autorádia dnes mají minimálně jeden pár výstupů. Zde je dobré popřemýšlet nad tím, co vše budete zapojovat. Pokud pouze aktivní subwoofer, bude vám jeden pár stačit. Pokud ale půjde i o externí zesilovač pro vaše repro, mělo by mít autorádio minimálně dva páry.

Roli hraje i Vaše rádio

Klasické zapojení aktivního subwooferu

Nejprve se podívejme na tu jednodušší situaci, jak zapojit externí subwoofer. Jedná se o situaci, kdy vaše autorádio disponuje právě RCA výstupy, které jsou nejenom volné, ale na které v budoucnu nebudete chtít cokoliv připojovat. Pokud je právě tato situace tou vaší, je v podstatě jednoduché aktivní subwoofer připojit. Umístíte ho na požadované místo, nejčastěji v oblasti zavazadlového prostoru a poté povedete kabeláž až k vašemu samotnému autorádiu. Zde využijete daných párů konektorů a váš subwoofer jednoduše zapojíte a vyzkoušíte jeho funkčnost.

Jak připojit aktivní subwoofer bez RCA konektorů?

Nyní se podívejme na to, jak zapojit aktivní subwoofer, pokud vaše autorádio vůbec nemá RCA výstupy, nebo je nemá volné. V takovém případě je postup spojený s tím, že je subwoofer připojený k reproduktoru takzvaně paralelně. V takovém případě je ale nezbytností hledat aktivní subwoofer, který má k dispozici takzvaný HI INPUT výstup. Právě ten dovolí danou možnost tohoto zapojení. Připomeňme, že tímto způsobem bez problémů zajistíme potřebnou funkčnost subwooferu a nijak tím neomezíme ani funkčnost reproduktoru. Nutno říci, že danou možnost HI INPUTu dnes mají spíše subwoofery z kategorie těch dražší.

Pokud jde o alternativní možnosti zapojení, je třeba zmínit ještě cestu číslo tři. Ta je spojena s pořízením takzvaného HIGH/LOW adaptéru. Pávě ten se stává možností, díky které lze aktivní subwoofer připojit přímo k vašemu autorádiu, a to přes externí zesilovač. Jde tedy o postup, který je shodný s výše uvedeným, jelikož i zde je realizováno paralelní připojení k jednomu z reproduktorů. Nutno ale říci, že v takovém případě můžeme mít aktivní subwoofer v podstatě jakýkoliv, jelikož připojení je realizováno právě na základě výše zmíněného adaptéru, který lze dokoupit externě. Tato možnost dokonce dovolí i zapojení přímo za autorádio, pomocí klasického ISO konektoru, a to k reproduktorovým výstupům. Funkčnost reproduktorů není nijak omezena, což je jasné pozitivum.

Ideálně u specialistů

Pokud máte u autorádia RCA výstupy, připojení aktivního subwooferu ve většině případů zvládnete jednoduše svépomocí. Pokud je však nemáte, doporučujeme navštívit raději specialistu, od kterého dostanete nejenom rady ohledně bezpečného a kvalitního zapojení, ale také informace o tom, na co si dát pozor při montáži.