Odhlučnění osobního vozu je v poslední době velmi oblíbenou úpravou, ke které se rozhodují všichni ti, kdo si potrpí na tichou, ničím nerušenou jízdu či poslech hudby opravdu vysoké kvality. Mezi pozitiva odhlučněného interiéru patří i snadnější hovor se spolucestujícími nebo srozumitelné handsfree hovory. O nežádoucí hluk, vibrace či rezonující plasty stojí jen málokdo, ale zbavit se jich není složité, stačí odevzdat auto profesionálům, kteří se o něj postarají tak dobře, jak je to jen možné. Co ale odhlučnění obnáší a jak dlouho bude trvat?

1-Co-lze-od-odhlunn-vozu-ekatCo lze od odhlučnění vozu čekat?
Do interiéru vozu proniká hluk mnoha cestami, jedná se o hluk okolí, hluk od kol a vozovky stejně jako vibrace a rezonance různých plastových či kovových částí. Kompletní odhlučnění proto zahrnuje všechny dveře (včetně třetích či pátých), podběhy kol i karoserie, motorový a zavazadlový prostor i podlahu a v některých případech i strop. V nabídce 2din takový kompletní proces naleznete pod označením Premium.

2-Ke-kad-sti-vozu-se-pistupuje-individulnKe každá části vozu se přistupuje individuálně, tak aby odhlučnění reagovalo právě na ten či onen způsob, který se daná část podílí na snížení akustického komfortu v interiéru. Velmi často se začíná vytlumením předních dveří, neboť má vliv nejen na pronikání hluku okolního prostředí, nýbrž i na zvuk reproduktorů, které jsou ve dveřích umístěny. Na dveře je vždy aplikováno více vrstev, které zahrnují jak antivibrační materiál, tak akustickou izolaci.

Kombinace materiálů je obvykle instalována i do zavazadlového prostoru, podobně jako u dveří je odhlučnění kufru důležité i pro kvalitu zvuku audiosystému, neboť se zde velmi často nachází jeho subwoofer.

3-Zatmco-podbhy-kol-jsou-odizolovnyZatímco podběhy kol jsou odizolovány prostřednictvím vrstvy antivibračního materiálu, podběh karoserie je ošetřen proti šíření vibrací. Hluk motoru a vibrace kapoty jsou potom opět řešeny vrstvami antivibračního a izolačního materiálu. U 2din je v rámci zmíněného balíčku Premium zpevňována i podlaha.

Jako antivibrační materiál jsou nejčastěji používány výrobek firmy StP s označením Black Silver či Black Gold nebo materiál Bomb Aero. Jako zvuková izolace jsou potom aplikovány materiály jako Neopren 6, Biplast 20 či termoakustický Accent 10. Kombinace zvukové a tepelné izolace je vhodná např. na kapotu, kdy vrstva kromě odhlučnění pomáhá zpomalit vychládání motoru v zimním období.

4-Jak-dlouho-si-pokmJak dlouho si počkám?
Při kompletním odhlučnění běžného auta střední třídy je třeba počítat s cca 25 až 30 hodinami práce. Tato doba se ale u nás dělí mezi dva nebo tři techniky a proces je většinou dokončen v rámci dvou pracovních dní. Toto malé čekání se ale rozhodně vyplatí, neboť se můžete těšit až na poloviční redukci hluku v kabině.