DAB rozhlasové vysílání v digitální kvalitě i v autě jako DAB+

DAB: Digitální rozhlasové vysílání, které nabízí mnoho výhod DAB+, zkráceně DAB, je digitální rozhlasové vysílání, které se šíří vzduchem a umožňuje příjem digitálního rozhlasu bez použití internetu. Díky tomu uživatelé nemusí platit dodatečné poplatky za službu a mohou si užívat svých oblíbených stanic kdekoli a kdykoli.

DAB přináší několik výhod v porovnání s tradičním analogovým vysíláním, jako jsou lepší zvukové efekty, vyšší kvalita zvuku a větší počet kanálů. Aby uživatelé mohli využívat výhod digitálního vysílání, musí mít přístroj s podporou DAB. Pokud máte v autě rádio s funkcí DAB, můžete jednoduše přepnout na tento režim příjmu stisknutím tlačítka "RADIO" nebo výběrem možnosti DAB na dotykové obrazovce.

Některá autorádia označují režim jako DAB/FM nebo FM/DAB. Dále můžete zkontrolovat seznam dostupných stanic a hledat označení "Český rozhlas Wave" nebo "R-WAVE" nebo "CRo-WAVE". Pokud je tato stanice dostupná, znamená to, že vaše autorádio podporuje DAB. Je také důležité poznamenat, že od 1. ledna 2022 jsou všechna nová auta a autobusy vybavena autorádiem povinně vybavena funkcí DAB již v základní výbavě.

To znamená, že většina nových vozidel nabízí podporu DAB a uživatelé se mohou těšit z výhod digitálního vysílání bez nutnosti investovat do nového autorádia. Výhody DAB jsou zřejmé a stává se stále populárnější volbou mezi uživateli rozhlasového vysílání. Bezplatný digitální příjem, vyšší kvalita zvuku a větší množství kanálů jsou jen některé z výhod, které tento typ vysílání nabízí. Pokud vaše autorádio podporuje DAB, určitě si jej vyzkoušejte a oceníte rozdíl ve vysílání.

DAB (Digital Audio Broadcasting) je moderní digitální rozhlasové vysílání, které se stává stále populárnější. Narozdíl od FM a AM vysílání, které jsou založeny na analogových signálech, DAB vysílá na jedné frekvenci (kanálu) několik stanic v tzv. multiplexu. Díky tomu je možné nabídnout mnohem více stanic včetně doplňkových textů a obrázků. Navíc DAB vysílání nikdy nešumí a při slabém signálu se zvuk nezkresluje, ale autorádio se jednoduše ztiší.

Jak poznám, že auto podporuje DAB? Většina nových aut a autobusů vybavených autorádiem má DAB již v základní výbavě. Stačí tedy zvolit režim příjmu označený DAB, DAB/FM nebo FM/DAB na dotykové obrazovce nebo tlačítkem RADIO. Můžete také zkontrolovat, zda se mezi dostupnými stanicemi nachází Český rozhlas Wave (označen jako R-WAVE nebo CRo-WAVE), což znamená, že autorádio podporuje DAB.

V současné době v Česku existuje několik multiplexů, které nabízejí přes 50 stanic včetně těch, které nejsou na FM nebo AM. Pokrytí DAB signálem v Česku je velmi dobré, přes 95 procent obyvatel má přístup k DAB vysílání. Navíc nabídka stanic v DAB se dále zvyšuje, v mnoha regionech Česka je také možné poslouchat zahraniční rádia, například z Německa.

DAB vysílání se stává stále populárnějším zejména díky vysoké kvalitě zvuku a velkému výběru stanic. Pokud vaše autorádio podporuje DAB, rozhodně si vyzkoušejte poslech této moderní technologie. DAB digitální vysílání se stává stále populárnější alternativou ke klasickému FM a AM vysílání. Narozdíl od FM a AM vysílání totiž DAB vysílá na jedné frekvenci (kanálu) několik rozhlasových stanic v multiplexu.

Díky tomu se do DAB vejde mnohem více stanic, včetně těch, které nejsou na FM nebo AM, a také doplňkové texty a obrázky. DAB vysílání nikdy nešumí a pokud je signál slabý, autorádio se ztiší. V Česku v současnosti vysílá několik multiplexů s nabídkou přes 50 stanic a pokrytí DAB vysíláním je více než 95 procent obyvatel.

Avšak někdy se může stát, že při poslechu vybrané stanice v DAB, rádio přeskakuje nebo se opakuje. Důvodem je automatické přepínání mezi DAB a FM, které se provádí, pokud je signál na jednom z nich nedostatečný. Při přepnutí na druhý signál může dojít k nesouladům v čase nebo zvuku, které se projevují jako vynechávání nebo opakování části vysílání.

1 Komentáře

Sice 95% pokrytí, ale je dost míst, kde to nefunguje úplně 100%.

Odpověď Sdílet
Forms7
AUTOPROFI CZ, s.r.o.
Porsche club
Web 7 CZ
Servis7
Autocolor